tb

TOKYO 2020 - XXXII. nyári olimpiai játékok
2021. július 23. - 2021. augusztus 8.

m2
INFOPARK

1964
MÚLT ÉS JELEN

Tokió nem idén rendez először olimpiát. A japán főváros adott otthont az 1964. évi (XVIII.) nyári olimpiai játékoknak. Ezen az olimpián nyert aranyérmet a magyar olimpiai labdarúgó-válogatott és a férfi vízilabda-válogatott is.
A most megrendezésre kerülő olimpia lesz a negyedik Japánban. Nyári olimpia 1964-ben, téli olimpia 1972-ben Sapporoban és 1998-ban Naganoban volt. Az Amerikai Egyesült Államok után (7 olimpia) és Franciaország után (5 olimpia) Japán a harmadik legtöbb olimpiát rendező ország.


TOKIÓ 2020 SZÁMOKBAN

A 2020-as (2021-es) tokiói olimpián 33 sportágban, 339 versenyszámban mérhetik össze tudásukat a sportolók. A freestyle BMX és a 3x3-as kosárlabda az idei játékoktól kerül be az olimpiai sportágak közé. Lesznek ún. „bemutató” sportágak is, melynek lehetőségét a NOB AGENDA 2020 nevű programja biztosította Tokió számára. Így egy olimpia erejéig biztosan láthatjuk a gördeszkázást, a sportmászást, a hullámlovaglást és a karatét. A baseball és a softball korábban már voltak olimpiai sportágak, de lekerültek a listáról, azonban Tokióban egy alkalommal visszatérnek.
webp

Az idei játékokon közel 1200 sportoló, több mint 200 különböző országból vesz részt az eseményen. A magyar olimpiai csapat létszáma 166 fő (+ 7 fő tartalék).  Észak-Korea az 1988-as szöuli játékok óta először marad távol nyári olimpiától.

d1

d2VERSENY ÉJJEL - NAPPAL

Magyarország és Japán között (a nyári időszámítás szerint) 7 óra eltérés van, így a versenyek többsége magyar idő szerint éjjel 1 és délután 4 óra között kerülnek megrendezésre. Érdekesség, hogy az amerikai televíziós lobbinak köszönhetően az úszás döntőit – tokiói idő szerint - délelőttre, míg az előfutamokat délutánra tették. Ez a magyarországi szurkolóknak kevésbé jó hír, hiszen így az úszás döntők hajnali 3 és 6 óra között lesznek.OLIMPIA MINDENKINEK!

A 2016. évi Rio de Janeiro-i játékokon vett részt először a menekültekből álló csapat (IOC Refugee Olympic Team). Akkor 10 főből állt a keret, idén 29 főre emelkedett a saját országukat politikai, vallási, nemzetiségi okokból elhagyni kényszerültek csapata.

ref

OROSZORSZÁGBÓL "SZERTETTEL"


Oroszország hivatalosan nem vesz részt az olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2020. év végi döntése értelmében - doppingvétség miatt - Oroszország nemzetközi versenyeken két évig nem vehet részt. Az orosz sportolók semlegesként az Orosz Olimpiai Bizottság „zászlója” alatt versenyezhetnek.
Amennyiben orosz versenyző állhatna a dobó legfelsőbb fokára, az orosz nemzeti himnusz nem szólalhat meg. Oroszország először a „Katyusha” című orosz népdalt kérte a himnusz helyettesítésére, melyet a NOB elutasított. A végső döntés az lett, hogy Csajkovszkij I. zongoraversenyéből hallgatunk részletet orosz győzelem esetén.

rus

MAS
HELYSZÍNEK

A versenyek helyszínei Tokión belül két nagy zónára bontható. Az egyik az olimpiai falutól észak-nyugatra fekvő Heritage-zóna, amelyben 13 sportág, 10 helyszíne Tokió üzleti negyedének központjában, illetve annak határán. Több létesítményt – például a lovaglás helyszínét – még az 1964-es olimpiára építettek.
A másik nagy zóna az olimpiai falutól délre, dél-keletre fekvő Tokio Bay Zone, amely a Tokiói-öböl körül található helyszíneket foglalja magában. Az itt található létesítmények 15 helyszínen 21 sportágnak adnak helyet.
A kosárlabda, vagy éppen a lövészet versenyszámait a két zónától távolabb eső helyszínen rendezik meg. Labdarúgó-, a baseball- és a softball-mérkőzéseket nem csak Tokióban, hanem Szapporóban, Fukusimában, Jokohamában és más japán nagyvárosokban is rendeznek.

A Tokióban lévő helyszíneket saját készítésű, interaktív térképen mutatom be.

Nagyítson és kattintson a sportlétesítményre a bővebb információért!

Készítette: Váradi László 2021

lo